Āda un saule

Nav svarīgāka anti-age produkta kā saules aizsargkrēms, jeb kādēļ jau agrā pavasarī āda ir pelnījusi aizsardzību no saules.

Katram pa krēmam!

Iespējams, domāsi, ka pārspīlēti teikts, tomēr tūdaļ uzzināsi, ka arī Tev ne tikai der aizdomāties par šo krēmu lietošanu, bet beidzot to arī jāsāk darīt. SPF krēmu lietošanas spektrs ir ļoti plašs, tas neaprobežojas tikai ar braucienu uz pludmali.

Pateicoties saulei uz Zemes ir iespējama dzīvība un tai ir daudz pozitīvu īpašību – uzlabojas noskaņojums, gribas laiku pavadīt ārpus telpām, vairāk socializēties. Saulainā laikā ādā veidojas D vitamīna provitamīns, kas ir viens no D vitamīna sintēzes procesiem. Pa gaismu D vitamīns nelido un “sakrāt uz priekšu” mēs arī to nevaram, tāpēc pārmērīgi sauļoties, lai uzņemtu D vitamīnu nav mērķtiecīgi. Papildus tam, protams, āda kļūst iedegusi, kas mūs priecē emocionāli un reizēm noslēpj kādu negludumu ādā.

Kad lietot SPF krēmus? Dermatologa sapnis – vienmēr, kad dodies ārpus telpām saulainā laikā, ne tikai kad kalendārā rakstīts “vasara”. Ultravioleto starojumu mēs “sakrājam” un pakāpeniski tas sāk rezultēties ar priekšlaicīgu ādas novecošanos, āda straujāk zaudē elasticitāti, kļūst sausāka, ātrāk sāk veidoties krunciņas, pigmentplankumi, paplašināti kapilāri un dažādi ādas jaunveidojumi. Vienkāršojot – saulē āda straujāk noveco. Dzīve ir jābauda! Un mājās nav jāsēž, vien regulāri jālieto SPF krēmi, lai pasargātu ādu no UV staru radītajiem bojājumiem. Jo cītīgāk lietosi SPF krēmus, jo lēnāk āda novecos un ilgāk saglabās tonusu un tvirtumu. Nav svarīgāka anti age produkta kā saules aizsargkrēms.

Vislabākais krēms ir tas, kurš Jums patīk un kuru Jūs lietojat!

Ja runājam par mērķtiecīgu sauļošanos, tad visdrošāk to ir darīt rīta stundās līdz plkst 11, vai pēcpusdienā pēc plkst 16, tad saules intensitāte ir zemāka. Der gan atcerēties, ka uzturēšanās saulē katram jāizvērtē ļoti individuāli, jo gaišāks ādas fototips, jo mazāk jācenšas uzturēties tiešos saules staros. Ja gribas brūnu ādu, tad lieliska alternatīva ir paštonējošie krēmi, kas mūsdienās ādu ietonē dabīgi brūnā tonī un arī nomazgājas pakāpeniski bez izteiktiem “pleķiem” uz ādas.

Papildus jau iepriekš minētajam, vari izvēlēties divi vienā pieeju, piemēram, krēmu, kas vienlaicīgi pasargā ādu no UV stariem un stimulē dabīgā pigmenta izstrādi ādā.  Krēms sanāk kā “paštonējošais”, kas aizsargā no saules. Ideāli piemērots variants tiem, kas nelieto SPF krēmus, jo baidās, ka izskatīsies pārāk bāls vasarā.

   Saule un pumpas

Lielākā daļa cilvēki, kuru slimo ar akni (pinnēm/ pumpām) pamana, ka vasaras laikā ādas stāvoklis uzlabojas, tomer jāteic, ka šis efekts ir īslaicīgs un mānīgs. Ultravioletiem stariem piemīt ādu dezinficējošas īpašības, tādēļ pumpas tiek izsausinātas un ātrāk sadzīst, tomēr pēc dažām nedēļām sāk veidoties atkal jaunas pumpas. Iedegums kalpo kā dabīgs tonālais krēms, kas nomaskē pumpas, tomēr rudenī, kad iedegums mazinās, atklājas īstā aina, āda ir plankumaina, jo iekaisuma vietās pastiprināti izgulsnējas pigmentācija. Pie jebkura iekaisuma procesa vēlams lietot SPF krēmus, lai pasargātu ādu no pēciekaisuma hiperpigmentācijas, kas bieži ir dziļi lokalizēta ādā un salīdzinoši grūti padodas terapijai.

   Saule un rozācija

Cilvēkiem, kuri slimo ar kuperozi jeb rozāciju, jāizsargājas no saules stariem, jo ilgtermiņā tie veicina kapilāru paplašināšanos un pasliktina slimības norisi, ko vizuāli redzam, kā sarkanu seju. Jo vairāk paplašinātu kapilāru, jo jutīgāka ar laiku paliek sejas āda, parādās sūdzības par dedzināšanu, sūrstēšanu un nereti paliek grūti piemeklēt atbilstošu kosmētiku, kas nekairinātu ādu.

Der atcerēties, ka vismaz vienu reizi gadā jāpārbauda dzimumzīmes pie dermatologa, izmeklēšana ar dermatoskopu ir ļoti ātra un nesāpīga.

Saules aizsargkrēms jālieto visam ķermenim, turklāt seja un saulei atklātās ķermeņa vietas kā rokas, kakls un dekoltē proporcionāli saņem visvairāk starojumu. Lielākoties tieši šajās zonās āda noveco visstraujāk, parādās pigmentplankumi un dažādi ādas jaunveidojumi. Pats svarīgākais, protams, ir pasargāt sevi no saules izraisīta apdeguma.

Šobrīd pieejami visdažādākie līdzekļi, losjoni, krēmi, gēli, aerosoli, kompaktie pūderi, paštonējošie ar SPF, ar toni vai bez toņa, atliek tikai izvēlēties katra gaumei un patikšanai. Papildus tam klāt tiek pievienotas mitrinošas vielas, atioksidanti u.c., lai vienlaicīgi pasargātu un koptu ādu.

Lai saulainas un piedzīvojumiem bagātas Tavas dienas kopā ar SPF krēmu!

 Dr. Mauriņa Lāzermedicīnas klīnikas dermatoloģe Kristīne Kalniņa

Related Posts

Atbildēt