Āda un saule, Bērni un saule, BIODERMA, Isispharma

Saule un bērni

Vai zināji, ka katra reize, kad bērns gūst apdegumu bērnībā, palielina viņa iespējas iegūt ādas audzēju vēlāk pieaugušā vecumā? Kad, kā un ar ko aizsargāt bērnu un zīdaiņu ādu no ultravioletā starojuma un pasargāt no saules apdeguma, cik bieži jāatjauno aizsargkrēms un vai tas tiešām jāatjauno pēc katras peldes? Kas būtu jāievēro, ja bērnam ir atopiskais dermatīts? Gūsim atbildes uz šiem jautājumiem sadarbībā ar “Derma Clinic Riga” klīnikas dermatoloģi dr. Ilzi Kohu.

Kurš aizsarglīdzeklis ir vislabākais bērnam/zīdainim? Kurās ķermeņa vietās ir obligāti jālieto aizsargkrēms? Kādā veidā vēl vislabāk pasargāt bērna jūtīgo ādu no saules kaitīgās ietekmes?

Iesaku izvēlēties aptiekas produkciju ar SPF50+ zīdaiņiem – bērniem no sešu mēnešu vecuma (tādus saules aizsargkrēmus, uz kuriem norādīts, ka var lietot no sešiem mēnešiem). Saules aizsargkrēms no sešiem mēnešiem ir jāuzklāj bērnam uz visa ķermeņa, jo apģērbs pilnībā nepasargā no UV starojuma. Vislabāk efektīvai bērna jutīgās ādas aizsardzībai no saules ir izvēlēties kombināciju – atrašanās pēc iespējas vairāk ēnā + izvairīties no uzturēšanās saulē karstākajā dienas laikā – (aptuveni) no plkst. 10.30 līdz plkst. 15.30 + viegls, elpojošs apģērbs un cepure ar platām malām + apsmērēt ķermeni ar saules aizsargkrēmu.

Nav datu par to, kā saules aizsargkrēms iedarbojas uz zīdaiņiem līdz sešu mēnešu vecumam. Tādēļ zīdaiņus līdz sešu mēnešu vecumam jāpasargā no saules ar ēnas un apģērba palīdzību, bet, ja nav iespējams izvairīties no saules, tad jāuzklāj aizsargkrēms uz saulei pakļautajām vietām, to noskalojot, tikko kā vairs nav nepieciešams.

Myskin.lv iesaka bērnu ādas aizsardzībai saulē:

ISISPHARMA UVEBLOCK SPF 50+ Mineral ļoti augstas aizsardzības minerālo filtru krēms, 40ml

ISISPHARMA UVEBLOCK SPF 50+ Spray augstas aizsardzības sprejs sejai un ķermenim, 200ml

BIODERMA Photoderm KID SPF 50+aizsargpieniņš bērniem 100 ml

Cik ilgu laiku pēc uzklāšanas drīkst atrasties saulē? Cik bieži dienas laikā jālieto aizsargkrēms bērnam/zīdainim?

Saules aizsargkrēmu ir jāuzklāj 20 minūtes pirms došanās saulē un jāatkārto tā uzklāšana ik pēc 2 stundām.

Vecākā paaudze satraucas, par to, ka mazbērniem lieto aizsargkrēmus. Reizēm pat saka, ka, esot ēnā, taču nevajag smērēt. Kā tad tur īsti ir – cik bieži jāsmērē krēms? Vai tiešām labāk ar garām piedurknēm un/vai pa ēnu?

Bērni ir kustīgi, pārvietojas no ēnas saulē. Saules krēms ir jāuzklāj, arī atrodoties ēnā, jo uz ādas nokļūst ne tikai tiešie saules stari, bet arī tie, kas tiek atstaroti no māju sienām, logu stikliem, smiltīm, ūdens. Vēlams plāns krekliņš vai saules UV starojumu aizturošs apģērbs. Saules aizsargkrēms jāatjauno katras 2 h.

Cik bieži saules aizsargkrēmu jāatjauno bērnam, kad tas bieži ir ūdenī un, vai tas ūdenī nenomazgājas?

Bieži SPF krēms ir “ūdensnoturīgs”, tas norādīts uz produkta iepakojuma. Apgalvojums “ūdensnoturīgs” nozīmē, ka aizsarglīdzeklis pasargās, esot ūdenī, jo labi zināms, ka ūdens spēcīgi atstaro gaismu, taču tiklīdz bērns ir iznācis no ūdens un noslaucījies dvielī, aizsarglīdzeklis ir atkārtoti jāuzklāj, jo daļa ir noskalojusies nost un vēl daļa noberzēta ar dvieli.

Kurš būtu piemērotākais krēms bērnam ar atopisko dermatītu? Vai aizsargkrēmu var klāt pa virsu mitrinošajam krēmam?

Aptiekās pieejamie krēmi, SPF 50+, jā var/drīkst lietot pa virsu mitrinošam dienas krēmam, vēlams starp krēmu uzklāšanu ievērot 20-30 min pauzi.

Atbildēt