Ādas attīrīšana, Algotherm, BIODERMA, Institut Esthederm, Isispharma, Laino, Taukaina, kombinēta āda

Svarīgākais par taukainas/kombinētas ādas attīrīšanu un kopšanu- konsultē dermatologs.

Svarīgākais par taukainas/kombinētas ādas attīrīšanu un kopšanu- konsultē dermatologs

Kombinētas ādas attīrīšana un kopšana ir visai specifiska, jo āda citviet ir taukaina, bet citviet – pat ļoti sausa. Kādus pamatprincipus ievērot kombinētas un arī taukainas ādas attīrīšanā un ikdienas kopšanā, stāsta “Derma Clinic Riga”, “Veselības Centrs 4” ārste- dermatoloģe Elīna Ozola.

Ja esi novērojusi, ka daļa sejas ādas ir sausa, bet daļa taukaina, tad, visticamāk Tev ir kombinētais ādas tips. Šādos gadījumos var būt sarežģīti izvēlēties pareizo ādas kopšanu, jo ir sajūta, ka dažādām sejas daļām ir atšķirīgas vajadzības. Kombinēta āda izpaužas kā taukaina āda, kura ir spīdīga, palielinātām porām, visbiežāk T – zonā (piere, deguns, zods) ar sausiem ādas laukumiem, visbiežāk vaigu, deniņu rajonā, matu līnijas daļā un žokļa līnijā. Sausajās vietās var pat attīstīties ādas apsārtums un zvīņošanās. Izvēloties ādas kopšanas līdzekļus, galvenais uzdevums ir sabalansēt kopšanas veidus, lai sauso ādu nepadarītu vēl sausāku, bet taukaino uzturētu pietiekami attīrītu. 

Attīrīšana

Ikdienā uz mūsu ādas nonāk putekļi, tauku dziedzeru sekrēcijas rezultātā rodas liekais sebums un sviedri. Visa šī masa var būt par iemeslu dažādām ādas problēmām – tas var izraisīt gan poru nosprostošanos, gan radīt iekaisumu sejas ādā. Tieši tāpēc ādu ir nepieciešams pietiekami attīrīt. Svarīgi ir izvēlēties pareizo līdzekli, jo dažviet āda ir ļoti sausa, bet citviet pārlieku taukaina. Šādiem ādas tipiem kosmētikas ražotāji ir radījuši attīrošos līdzekļus, kas piemēroti tieši kombinētai ādai. Šiem līdzekļiem ir ne vien funkcija ādu attīrīt, bet arī regulēt sebuma kvalitāti, jo tieši kombinētās ādas īpašniecēm tauku dziedzeri mēdz ražot kvantitatīvi, bet ne pietiekami kvalitatīvu sebumu. Ikdienā āda ir jāattīra divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Kādas konsistences līdzekli izvēlēties, tā ir gaumes lieta. Tas var būt gela struktūras – tiem, kuriem patīk ādu pēc attīrīšanas noskalot ar ūdeni.

Myskin.lv iesaka- ar ūdeni noskalojamus līdzekļus taukainas/kombinētas ādas ikdienas attīrīšanai- BIODERMA Sebium Gel moussant putojošais gelsISISPHARMA TEEN DERM Gel sensitive dziļi attīrošs gels; INSTITUT ESTHEDERM Osmoclean attīroša želeja 150 ml vai Osmoclean attīrošas putas 150 mlALGOTHERM AlgoEssential Attīroša emulsija 150ml vai AlgoEssential Attīrošās putas 150ml.

Ja nepatīk skalot seju ar ūdeni, tad lieliska izvēle ir micerālais ūdens – tādos gadījumos tas jāuzpilina uz vates spilventiņa un āda jāattīra. Pēc micelārā ūdens lietošanas nav nepieciešams atkārtoti noskalot ādu ar ūdeni.

Myskin.lv iesaka- micelāros ūdeņus taukainas/kombinētas ādas ikdienas attīrīšanai- ALGOTHERM AlgoEssential Micelārais ūdens 200mlBIODERMA Sebium H2O attīrošais ūdensISISPHARMA TEEN DERM Aqua micelārais ūdens.

Pārlieku aktīva ādas attīrīšana var radīt pretēju efektu – tāpēc izvēlies vienu līdzekļa veidu – vai tā ir gela tekstūra, vai micerālais ūdens. Nekad nelieto abus divus – vienu pēc otra! Ja āda tiks attīrīta pārlieku daudz – var rasties ādas kairinājums, apsārtums un āda var pat sākt lobīties.

Eksfoliācija jeb ādas atlobīšana

Skrubis vai maigs enzīmu pilings vai attīroša maska ir noderīgi ikdienas kopšanā, lai atlobītu “vecās” ādas šūnas un samazinātu arī poru apjomu. Svarīgi atcerēties, ka to nedrīkst darīt pārāk bieži – ne biežāk kā vienu rezi nedēļā. Ja ādā izveidojušies iekaisīgi izsitumi, tad šādas abrazīvas procedūras būtu jāatliek uz laiku, līdz ādā nav iekaisīgo elementu. Tāpat vasaras laikā izvēlies ļoti maigus atlobošos līdzekļus, jo, ja tie būs pārlieku agresīvi – ir risks iedzīvoties ādas kairinājumā vai pastiprinātā pigmentācijā.

Myskin.lv iesaka- līdzekļus taukainas/kombinētas ādas papildus attīrīšanai- BIODERMA Sebium Gel gommant lobošais gels 100 mlINSTITUT ESTHEDERM Osmoclean attīroša loboša maska 75 ml vai Osmoclean maigs poru dziļāstīrīšanas līdzeklis 75 mlISISPHARMA TEEN DERM Gel eksfoliējošs attīrošaisgelsALGOTHERM AlgoEssential Enzīmpīlinga gels 50mlLAINO Attīroša maskakombinētai un taukainai ādai 16g.

Mitrināšana

Ādas pietiekama mitrināšana ir atslēga, lai iegūtu skaistu un veselīgu ādu. Atgādinu, ka taukainas ādas īpašniecēm, lai arī ir sajūta, ka āda ir spīdīga un taukaina, sebums ir nekvalitatīvs un savu darbu nedara pietiekami. Uz ādas var veidoties sausi pleķi. Tieši tāpēc, ja Tev ir kombinēta āda, izvēlies mitrinošo līdzekli, kura sastāvā nav pievienotas eļļas. Mitrinošie līdzekļi palīdzes pabarot ādu tā, lai tā nekļūtu sausa un arī palīdzēs atjaunot un veidot pietiekami spēcīgu  ādas aizsargbarjeru. Ādu nepieciešams mitrināt divas reizes dienā – pēc ādas attīrīšanas. Atkarībā no vecuma, pirms mitrinošā līdzekļa var izvēlēties pievienot serumu –  ar mitrinošām, pretnovecošanas vai ādas balansu stiprinošām īpašībām.

Myskin.lv iesaka- mitrinošus līdzekļus taukainai/kombinētai ādai: ALGOTHERM: AlgoEclat Oxybooster aizsargājošs dienas gels50ml vai AlgoHydra Resursu emulsija 50ml; BIODERMA: Sebium Hydra krēms 40 ml vai Sensibio Light krēms 40 ml, vai Hydrabio Gel-Crème 40 ml, vai HydrabioSerum serums 40 mlISISPHARMA TEEN DERM Hydra mitrinātājs, kas līdzsvaro un remdē 40ml ; INSTITUT ESTHEDERM Celulārā ūdens mitrinošais gēls 40 ml vai Intensive Hialuronskābes serums 30 ml.

Aknes skarta āda

Ja kombinētai ādai ir pievienojušies aknes simptomi – komedoni, strutu izsitumi vai vienkārši sarkani izsitumi, tad ir jāievēro daži principi. Līdzīgi kā kombinētas ādas gadījumā āda ir jāattīra un jāmitrina divas reizes dienā. Tomēr, lai būtiski uzlabotu sejas ādas stāvokli, nepieciešama ārsta – dermatologa konsutlācija, lai izvēlētos piemērotu papildu terapiju. Ādu, kas ir ar iekaisīgiem elementiem nedrīkst pārāk kairināt, tāpēc skrubi un izteiktus ķīmiskus pīlingus nav ieteicams veikt – jo tas var radīt ādas stāvokļa paasinājumu. Ja ir vēlme lietot losjonu (visbiežāk uz spirta bāzes veidoti produkti), jāatceras, ka šos produktus ir jālieto punktveidā uz izsitumiem, nevis uz visas ādas, jo to lietojot nepareizi –  var radīt ādā izteiku sausumu.

Myskin.lv iesaka- losjons kombinētas/taukainas ādas papildus aprūpei- INSTITUT ESTHEDERM Intensive Propolis+ Cinka losjons 130 mlAlgotherm Algoclear intensīvs korektors ādas defektiemISISPHARMA TEEN DERM α-pure intensīvi kopjošs līdzeklis 30ml vai TEEN DERM K koncentrāts komedoniem 30ml.

Saules aizsardzība

Kombinētas ādas veselībai ir ļoti svarīga pareizu saules aizsardzības līdzekļu izvēle. Lai arī sākotnēji var šķist, ka saules ietekmē āda uzlabojas, patiesībā, tas ir īslaicīgs uzlabojums, kurš visbiežāk rezultējas ādas stāvokļa paasinājumā rudens periodā. Saule rada ādas sausumu un pigmentu veidošanos iekaisīgo elementu vietās. Tā samazina kolagēnās un elastīgās šķiedras, kas palēnina rētu dzīšanu un rada sīkās krunciņas. Tieši tāpēc izvēlies plaša spektra saules aizsarglīdzekli, kas aizsargās no UVA un UVB stariem. Sejas ādai piemērots būs līdzeklis, kura SPF ir 50+. Izvēlies tādu līdzekli, kas ir paredzēts taukainai ādai, lai izvairītos no tā, ka produkts nosprosto poras, vai rada “smaguma” sajūtu sejas ādā. Saules aizsarglīdzeklis jāatjauno ik divas stundas, sevišķi, ja ir izteikta svīšana vai pēc ūdens peldēm.

Myskin.lv iesaka- saules aizsarglīdzekļi taukainai/kombinētai ādai-

Bez toņa:

BIODERMA Photoderm AKN Mat SPF 30 saules aizsargfluids 40ml vai Photoderm MAX akvafluīds SPF 50+ 40 mlISISPHARMA UVEBLOCK SPF30 Drytouch  aizsargfluīds taukainai ādai, 40ml.

Ar toni:

BIODERMA Photoderm Cover Touch SPF 50+ tonēts saulesaizsarglīdzeklis 40g vai Photoderm MAX akvafluīds ar gaišu toni SPF 50+ 40 ml, vai PhotodermNUDE Touch SPF 50+ tonēts saules aizsarglīdzeklis 40 ml vai ISISPHARMA UVEBLOCK SPF50+ Dry touch ļoti augstas aizsardzības aizsargfluīds taukainai ādai, 40ml.

Atbildēt